woensdag 1 augustus 2012

Evy Gruyaert voor Vlaanderen Vakantieland in bella Bologna, Italië


Evy Gruyaert voor Vlaanderen Vakantieland in bella Bologna, Italië.

Bologna wordt vaak de culinaire hoofdstad van Emilia-Romagna genoemd en heeft haar bijnaam niet gestolen. Evy Gruyaert trekt naar de stad die bekend staat als "de rode, de geleerde en de dikke".

Maar Bologna staat ook voor de kracht en snelheid van Lamborghini. In de fabriek net buiten de stad toont Valentino Balboni het kunnen van hun bolides.
Evy Gruyaert volgt de bekendste en mooiste portieken tot aan de heuveltop van San Luca en geniet van het prachtige uitzicht over de rode daken van de stad.

In Bologna vind je een van de grootste basilieken ter wereld, twee middeleeuwse torens en de oudste universiteit ter wereld. Evy Gruyaert bezoekt de universitaire musea en het anatomisch theater waar eeuwen geleden de eerste dissecties werden uitgevoerd.

Evy Gruyaert haalt haar lunch bij een antieke salumeria en eet zoals de echte Bolognesen in Osteria del Sole met een goed glas regionale wijn. Alessandra Spisni, een populaire tv-kok introduceert haar in de geheimen van de echte pasta - zeg nooit spaghetti! - bolognese.

REPORTER: Evy Gruyaert
REGISSEUR: Etienne Lerno

Bologna is de hoofdstad van de regio Emilia - Romagna.

Salumeria Tamburini

In de winkel van Giovanni Tamburini vind Evy Gruyaert meer dan 150 soorten typische charcuterie en meer dan 90 verschillende kazen. Je vindt er ook de heerlijke prosciutto di parma en de Bolognese mortadella.

Osteria del Sole ligt in de schaduw van de Piazza Maggiore en is de oudste osteria van Bologna. Neem net als Evy Gruyaert je eigen lunch mee of geniet van een lekker glaasje regionale wijn tussen de echte Bolognezen.

La vecchia scuola

Alessandra Spisni is de Italiaanse Jeroen Meus. Ze heeft een eigen kookprogramma op de nationale televisie en in haar Bolognese kokschool kan iedereen achter de potten komen staan.

Volg net als Evy Gruyaert een cursus van 1,3 of 5 dagen en leer de knepen van de Italiaanse keuken. Wie liever proeft dan kookt, kan mits reservatie de recepten van Alessandra uitproberen in het proeflokaal bij de school.

Museum Lamborghini

Ondernemer Ferruccio Lamborghini wou een luxewagen maken die beter was dan Ferrari. Niemand geloofde dat hij zou slagen in zijn opzet, maar in 1963 rolde de eerste auto van de band. Bewonder verschillende modellen van Lamborghini in het bijgebouwde museum. Echte autofans kunnen net als Evy Gruyaert zelf een kijkje gaan nemen in de fabriek.

De Bolognese portieken

De historische binnenstad van Bologna telt maar liefst 40 kilometer portieken. Ze werden oorspronkelijk gebouwd om meer wooncapaciteit te voorzien, maar dienen nu als bescherming tegen regen of zon.

Basiliek van San Luca

De mooiste portieken vind Evy Gruyaert op de heuvel naar de Basilica di San Luca. 666 trappen leiden naar het heiligdom ter ere van de Maagd Maria. Vanaf de basiliek, die nog steeds een populair bedevaartsoord is, heb je een mooi uitzicht over de stad.

Twee Torens

Beide torens staan al eeuwen zusterlijk naast elkaar en zijn hét symbool van Bologna. De laagste toren helt over en kan niet bezocht worden, maar de grootste toren kan je beklimmen. Na 486 treden wacht je een schitterend panorama over de stad, aldus Evy Gruyaert.

Basiliek van San Petronio

De basiliek op Piazza Maggiore, genoemd naar de patroonheilige van de stad, moest groter worden dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome, maar wegens geldgebrek en onder invloed van de paus werd de bouw gestaakt. Desalniettemin is de basiliek nog steeds een van de grootste ter wereld.

Het Archiginnasio met anatomisch theater

Bologna staat bekend als studentenstad. Je vindt er een bibliotheek in een van de prachtige historische gebouwen. Geniet net als Evy Gruyaert ook van het anatomisch theater, een oude leszaal met mooie houtsculpturen waar professoren dissecties uitvoerden tijdens lessen anatomie.

Palazzo Poggi met de universitaire musea

De Via Zamboni is de studentenstraat bij uitstek. Alle belangrijke faculteiten hebben er hun departement. Het palazzo Poggi, waar ook het rectoraat gevestigd is, bevat verschillende universitaire musea. De collecties bevatten oude kaarten met scheepsmodellen, fossielen en kasten met tientallen baarmoeders in klei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten